Voor collega’s

Ben jij een POH-GGZ, verloskundige, gynaecoloog, huisarts, psychosociaal therapeut, coach of psycholoog? Heb jij een cliënt die een levensfaseovergang doormaakt rakend aan verlies, rouw, taboes, oud zeer of schaduwverdriet ? Heb je zelf een (te) lange wachtlijst waardoor je jouw cliënt niet snel kunt helpen? Of ben je niet (voldoende) thuis in de specialistische begeleiding waar verlies en rouw om vraagt? Verwijs dan door! Ook ben je welkom als collega voor intercollegiaal overleg of begeleiding bij jouw eigen levensfaseovergangen – met verlies, rouw, schaduwverdriet of vragen over zingeving – die mogelijk raken aan de verhalen van jouw cliënten.

Verwijzen

Wanneer je naar Rouw en Zin verwijst, verwijs je naar een deskundig opgeleide professional met jarenlange ervaring in het werken mensen. De hulp die ik bied, word vanuit de aanvullende verzekering (deels) vergoed zonder aanspraak te maken op het eigen risico.

Het is mijn professionele en op sommige vlakken ook eigen ervaring dat een ingrijpende gebeurtenis zoals moeder worden, een dierbare verliezen, ernstig ziek zijn of de overgang doormaken, vaker raken aan oud zeer (zoals bijvoorbeeld een onveilige hechtingsgeschiedenis) of schaduwverdriet (denk aan een abortus of miskraam die om aandacht vraagt nu er wel een levend kind is geboren of juist bij ongewenste kinderloosheid). Tevens vind ik aandacht voor zingeving – waar leef je voor, waar kom je letterlijk dagelijks je bed voor uit – een ondergeschoven kindje in veel vormen van hulp. Ik geloof erin dat wat resoneert in een levensfaseovergang – dat wat raakt aan jouw pijn – ruimte mag krijgen. Om een verhaal te kunnen onderzoeken én te verbreden. En op zoek te gaan naar zin.

Vanuit mijn persoonlijke interesse in levensverhalen en het zoeken naar zingeving, besloot ik na een lange carrière in de jeugdzorg (20+ jaar) verder te studeren. Ik rondde in 2021 mijn post bachelor verlies- en rouwtherapie aan de Sociale Academie Utrecht (SAU) af. Ook studeerde ik rond deze periode in België bij ‘Draagkracht’: een opleidingsinstituut voor perinatale counseling (over psychische kwetsbaarheid in het peripartum). Gedurende mijn studies werkte ik met diverse doelgroepen: met vragen over zingeving en verlies van dromen rond het geleefde leven, rondom sterven (in een hospice), in ploeterend ouderschap (postpartum depressie en aanpassingsproblemen) en rondom verder leven na ernstig ziek zijn. Ik houd me graag bezig met vraagstukken rondom taboes en het doorbreken hiervan en zin- en betekenisgeving na ingrijpende gebeurtenissen.

Om jouw cliënt naar Rouw en Zin te verwijzen, hoef je geen officiële diagnose vast te hebben gesteld – ik werk vanuit de visie dat rouw een gezonde, normale reactie is op verlieservaringen. Bij voorkeur en vanuit cliëntperpespectief, vraag ik om een warme verwijzing: dit mag telefonisch of per mail. Het is mijn ervaring dat cliënten het als prettig beleven dat professionals samen werken en ‘startinformatie’ is gedeeld. Let hierbij wel op de privacywetgeving: vraag expliciet toestemming van jouw cliënt mij te benaderen over hun hulpvraag.

In mijn praktijk hebben levensfaseovergangen die moeilijker verlopen en worden gekleurd door geheimen, taboes, schaduwverdriet of vervlogen dromen mijn bijzondere interesse. Ik vind het een spannend werkveld: begeleiding bieden op de grens van taboes en verwachtingen van dat wat hoort of wat er niet mag zijn. Moederschap dat ploeteren is, doorleven na ziekte terwijl je niet dankbaar bent en je bucketlist af is en ouder worden terwijl je spijt hebt van het geleefde leven. Ik geloof erin dat ruimte geven aan alles wie en wat de cliënt is – en goed genoeg zoals zij is, een stevig en veerkrachtig antwoord is op dat wat zich in haar leven aandient.

Rouw en ZIn is een deskundig opgeleide professional met jarenlange ervaring

Collegiale diensten

Ook – of juíst – als je als zelf coach of therapeut bent, is het waardevol om stil te staan bij wie jezelf bent, wat je raakt en wat je drijft. Het is mijn ervaring dat veel collega’s op het gebied van verlies, rouw, wennen aan het ouderschap en postpartum depressie ook ervaringsdeskundigen zijn. Ervaringsdeskundigheid kan heel fijn zijn – zowel voor de professional als de cliënt. je kunt je vaak goed inleven en vanuit je ervaring aansluiten. een cliënt kun je tevens voorleven dat er betere tijden komen én dat je van je probleem, je werk of zelfs je roeping hebt gemaakt. Voor een cliënt kan het fijn zijn om juist bij jou hulp te zoeken: zeker omdat je niet vreemd zal opkijken van haar verhaal. Desondanks is het als professional van belang dat je weet waar jij begint en waar jou ervaring overgaat in die van de cliënt en waar jij dus ook stopt. Hoewel je een gelijksoortige ervaring deelt, zijn jullie verhalen niet gelijk. Zicht hebben op wie jij bent, waarin jij wordt geraakt en wat er juist niet bij jou hoort, is van groot belang om een cliënt vol presentie te kunnen begeleiden.

Wanneer jij stil wil staan bij jouw eigen op verhaal komen, bij eigen verliezen, bij eigen zingeving of wil sparren met mij als deskundig professional met veel inzicht in zelfinzicht en kennis over o.a. moederschap, verlies, rouw, zingeving en hechting, dan ben je van harte welkom bij Rouw en Zin. Steeds vaker begeleid ik collega’s in een aantal sessies naar zich meer deskundig kunnen profileren in een setting die vaak raakt aan een eigen verhaal of eigen verlies. In overleg stemmen we dat wat jij zoekt en wat ik bied op elkaar af en welke kosten (of vergoedingen) hieraan zijn verbonden.

Weet je niet zeker of ik je kan helpen?

Neem dan gerust contact met me op.

Mijn achtergrond

Ik ben gecertificeerd en geregistreerd psychosociaal therapeut – specialisatie (levend) verlies en rouw. Ook was ik ruim 20 jaar werkzaam in de jeugdzorg (Levvel, Amsterdam) waarbij ik (pleeg-)ouders en kinderen heb begeleid alsook jarenlang training heb gegeven aan aspirant pleegouders en collegae op het gebied van hechting, trauma, verlies, opvoeden en seksualiteit.

Ook ben ik auteur van het boek ‘Versterk je BRON – Op verhaal komen na een postpartum depressie’ (2021). In 2023 schreef ik samen met Anne Marleen Meulink en in memoriam Diana Koster (oa auteur van ‘Perfecte moeders bestaan niet’ 2013) het hoofdstuk ‘Coaching bij subklinische psychische klachten’ in het ‘Handboek psychiatrie en zwangerschap’ (Lambregtse – van den Berg et al, 2023). Tevens droeg ik met een hoofdstuk als verlies en rouwtherapeut bij aan het boek van Saskia Assenbroek (ervaringsdeskundige PPD, ‘Heb je mij gezien?’).

Relevante diploma’s en werkervaring:

  • Eigenaar van Rouw en Zin (2021 tot heden)
  • Auteur: ‘Versterk je BRON – Op verhaal komen na een postpartum depressie’ (2021)
  • Trauma en Geboorte – opleiding door Ybe Casteleyn (België) – traumatische en post-traumatische stress voor, tijdens en na de bevalling herkennen en begeleiden (2023)
  • ACT in Actie-Academy (2022). Opgeleid tot ACT – beoefenaar
  • Sociale Academie Utrecht (SAU), Post-Bachelor verlies en rouwtherapie (2018-2021)
  • Draag-Kracht, Centrum voor perinataal psychisch welzijn, Aartselaar België (2020): diverse opleidingen waaronder perinatale counseling.
  • Sociale Academie Utrecht (SAU), psychopathologie/DSM5 (2019)
  • Werkzaam bij Spirit Jeugdzorg (nu: Levvel) van 1996-2018. Jeugdhulpverlener, teamlid met coördinerende taken en trainer en onderzoeker bij pleegzorg.
  • Diverse erkende nascholing (cursussen en trainingen) op het gebied van trauma, hechting, ouderschap, video interactie begeleiding en seksualiteit (door Spirit Jeugdzorg).
  • Academie Integrale Menswetenschappen – SPSO, rouw en rouwverwerking (2015)
  • Hogeschool van Amsterdam, Bachelor of Social Work, Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) 1994-1998
  • Montessori Lyceum Amsterdam, HAVO, VWO

Kwaliteit en Vergoeding

Van noodzakelijk belang vind ik het dat mijn begeleiding voldoet aan de strikte kwaliteitscriteria. Daarom ben ik aangesloten bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). De NFG bewaakt de kwaliteit van de geboden zorg. Ik ben geregistreerd als erkend registertherapeut waardoor vergoeding voor begeleiding in veel gevallen (gedeeltelijk) mogelijk is. Hiernaast houd ik mijn kennis up to date door collegiaal overleg (intervisie), lees ik vakliteratuur en volg geregeld aanvullende scholing..